onsdag 15. august 2012

Årets bærsesong

Har alle hørt om før i tidens matauke? For de som ikke vet så betyr det altså å fylle huset med mat for vinteren. I dag er jo ikke dette like aktuelt lenger siden vi har nok av butikker som kan skaffe oss det vi trenger året rundt. Men jeg like likevel tanken på å samle sammen min egen mat. Skogens og hagens bær er mye bedre en de frosne vi finner i butikken, og fisken vi fisker selv er mye mye ferskere en fisken vi kjøper. Selvgjort er velgjort sier nå jeg. 

Men siden jeg har jobbet godt over 100 % i sommer sier det seg kanskje selv at innhøstingene ble så som så. Nå begynner fristen å løpe fra meg og jeg begynner så smått å innse at jeg må nøye meg med det jeg finner i frysedisken i år også. Men litt ble det. Tre ganger har jeg vært ute å prøvd å plukke blåbær. og tre ganger kom jeg tomhendt hjem igjen. Tuene der jeg har vært har vært ribbet. Det er tydelig at det ikke bare er jeg som bryr meg med sånt. Foruten 2 kilo med solbær, har jeg funnet litt rips, litt stikkelsbær, litt tyttebær, litt blåbær og litt bringebær. Alt dette rensket jeg og hev opp i en gryte. Jeg gav dem et raskt oppkok og kjørte gjennom med stavmikser. Jeg søtet etter smak med de ulike søtningene jeg har som stevia, bjørkesøt, yacon og agave. Jeg hadde også oppi en liten skje honning etter at det var blitt lunkent. Er det for varmt blir honningens virkemidler ødelagt. Dette hummer og kanari syltetøyet ble kjempe godt. Jeg laget også et plommesyltetøy av noen plommer jeg hadde i fryseren fra i fjord. Her gjorde jeg akkurat det samme men tilsatte i tillegg litt kanel og fiberhusk. Men før jeg tok stavmikseren oppi plukket jeg ut skinn og sten fra plommene

Hummer og kanarisyltetøy

Ferdig på glass.
plommesyltetøy 

Søtningene jeg brukte.
2 kilo solbær som jeg hev i fryseren. Disse skal brukes til smoothi. Solbær er et av de bærene som ligger på  toppen med mest antioksidanter og c-vitaminer.


Det neste jeg ønsker meg nå er 3-4 høns i hagen som kan gi meg egg og et vårlam til neste år som kan slaktes til høsten for å gi oss egenprodusert kjøtt. Men siden jeg bor midt i et felt får jeg se det litt ann hva min kjære tillater. Det mangler i all fall ikke på plass i hagen. Vi kunne jo til og med ha sluppet unna plenklippen også da. Selvklippende og selvgjødslende hage kan vell ikke være annet en superpraktisk i en travel hverdag ;)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar