tirsdag 3. august 2010

Nå er den store dagen over. Jeg bestemte meg i går for å kaste meg i det. Godt med alt som er gjort. Det er litt typisk meg at når jeg bestemmer meg så skal det helst skje med en gang, så derfor blir det ofte litt korte varsler på invitasjonene. Men de fleste kom, og det ble kjempe koselig. Med tanke på at jeg sto med hårruller i håret og skar opp fruktsalat når de første gjesten kom, så gikk det jo greit likevel. Det har vært to travle dager. Jeg dristet meg til å prøve meg på en semisukker bursdag. Det vil si jeg kuttet det ikke ut, men kuttet litt ned. Vet ikke om alle var like begeistret, men det så nå ut for at alle spiste og koste seg med det som var. Og alle ble mette. Bursdagskaken ble laget av en 123 møller pakke. Jeg laget en sjørøverskute som fikk brente seil av papir som pynt. Oppå den igjen hadde jeg selvfølgelig lys og stjerneras. Det er obligatorisk på en bursdagskake. Men jeg fikk litt panikk etter første runde, der jeg oppdaget at halve kaken hadde gått i selskap nr 1. Da måtte jeg ringe Mr. E og be han kjøpe med seg noe kake og kjeks på vei hjem fra jobb. Det gikk greit, men det viste seg faktisk at det var fruktsalaten og jordbærene som gikk først. Det er alltid suksè med smeltet 70% sjokolade til å dyppe oppskåret frukt i. Og Jordbær med vaniljesaus og fløte er selvfølgelig alltid en slager. Jeg bakte også noen havrekjeks, men de ble mindre vellykket. De tror jeg fungerer bedre som litt ekstra kos i hverdagen eller ute på tur. Et bedre alternativ til brus laget jeg også, men det var heller ikke det beste. Jeg blandet tropisk juice med farris og hadde oppi litt stevia. Jeg syns det var friskt og godt, men ungene rynket litt på nesen. Da er det nok like greit å servere dem ren juice. Det er uansett bedre en brus. Til mat fikk de pizzaboller laget med spelt og rug. Oppi kjøttsausen hadde jeg lurt inn masse grønsaker som sopp, selleri, løk, hvitløk, gulerot og selvfølgelig masse tomat. Det ble litt i det meste laget av kjøttsaus, så det ble litt grisete når jeg skulle få deigen rundt. Men tross alt griset, så ble de kjempe gode.

Jeg skjønner litt folks argumenter som at når det er bursdag, så er det bursdag, og da er det kun skikkelig snop og kaker som fungerer. Ja det er bare bursdag en gang i året, men det er mange av dem. Pluss mangfoldige andre kosedager og høytider som vi forbinder med snop og kaker. Men for meg handler dette ikke bare om bursdager. For meg handler det mer om å gå frem som et godt eksempel. Jeg prøver å vise at det fint går an å kose seg uten å proppe oss fulle med de verste E-stoffer og sukker, og uten at det skal gå på bekostning av kosen. Og hva andre gjør i sine bursdager er helt opp til dem. Jeg respekterer de som ikke syns noe om det. Men for meg så handler det om å lære opp mine unger, og ikke andres. Så her i mitt hus vil jeg prøve så godt jeg kan på å bli en mester i å kose oss med sunn og god kvalitetsmat. Jeg skjønner at jeg har litt å lære når det gjelder gode alternativ. Men det er ikke alltid de beste oppskrifter som dukker opp når jeg surfer på nett for å finne dem. Men jeg tar meg tid og tillater meg selv å prøve og feile før vi finner oss noen gode favoritter. Og når kosen er på plass, og vi har funnet frem til noe vi alle kan leve med, og liker ikke minst. Så tror jeg det er lettere å gjøre det til en varig livsstil for hele familien. For da er alle de fellene som hele tiden dukker opp litt minimert. Vi kan kose oss og skeie ut på kos som er god, men samtidig næringsrik for kropp og sjel. Og en annen ting jeg må understreke. DETTE HANDLER IKKE OM EN SLANKEKUR! Nei, nå er det ikke sånt at jeg prøver å slanke hele familien min. For det er det faktisk bare jeg selv som trenger. Det jeg vil er at vi skal være en frisk og sunn familie, med masse energi og god helse. Jeg vil lære ungene mine hva god mat er, hvorfor det er så viktig og hva det gjør med oss. Jeg vil vise dem hvor mye det vi putter i oss har å si for hvordan vi føler oss. Jeg har ikke tenkt til å si at de blir tykke og feite av å spise snop og junk food. Men at de selv skal oppdage hvilken bossmaten det egentlig er. Jeg skal heller ikke være hysterisk og nekte dem å spise det. Men jeg kommer nok til å være litt streng, for unger kjenner som kjent ikke alltid sin egen smertegrense for hvor mye de tåler. Jeg kommer nok ikke til å servere dem så mye av det. Men et totalforbud kommer jeg heller ikke til å sette opp. Når de er i selskap hos andre får de heller bare spise det alle andre spiser. Hadde jeg nektet dem det ville det mest sannsynlig bli en forbuden frukt som de sluker i seg i hver skjulte anledning. Jeg tror det er viktig at de selv får oppleve det å kjenne seg uvel og ekkel etter å ha spist det. Og når de spiser masse sunn mat til vanlig og får oppleve det å like sunn kos, så kommer de til å merke den velkjente "off" følelsen enda bedre. Og ut i fra det får jeg bare håpe at de har fått nok lærdom til å velge det selv, den dagen de bestemmer selv hva de skal spise. Så for å oppsummere, mitt fokus er ikke slankemat, men næringsrik, giftfri og naturlig mat :)

Og en annen ting! Hva alle andre gjør er helt opp til dem. Jeg har ikke tenkt til å dømme noen for å ikke ha det samme synet som meg. Og jeg har heller ikke tenkt til å dømme meg selv om jeg i svake øyeblikk ikke klarer å leve opp til min egen standard. Alle er ikke noe mer eller mindre en ett menneske.

1 kommentar:

  1. Masse gode poeng her, å holder på å lese boken selv. Hvem vil ikke det beste for sine barn og fam. Utfordringen for meg blir å snu en veldig god rutine og vane. Er mye lettere å gå på butikken å hive oppi det en alltid gjør og som vi dessverre tror eg sunn mat, men som viser seg etter nøye gransking inneholder masse sukker, stivelse og ikke minst E stoffer. Skjønner ikke at det er lov egentlig, når vi vet hvor mange livsstills sykdommer som finnes idag. Eg er litt makelig anlagt å velger dessverre den enkleste løsningen i en travel hværdag. målet må være å få regjeringen til å selge renere mat og ikke minst få ned prisene på sunn og økologisk mat. idag er det jo dessverre omvendt. Så før den tid kommer tror eg heller at eg begynner i det små å prøver å kutte ut sukkeret i hværdagen, så får me ta litt etter hvært. Å håpe at vi en dag kan gå på butikken å handle sunn og næringsrik mat uten å måtte være detektiv på alle E stoffene først.

    SvarSlett