Gjett om jeg skal grille dette i sommer :D
Foto: Krister Sørbø / VG
Grillet, grønn asparges med persillepesto
(4 personer á 348 kcal per porsjon)
500 g grønn asparges
50 g pinjekjerner, mandler
eller cashewnøtter
1 dl kaldpresset olivenolje
2–3 fedd hvitløk, småhakket
1 bunt fersk persille, småhakket
20–30 g parmesan, grovraspet (kan sløyfes)
1 ss fersk sitronsaft
salt
50 g pinjekjerner, mandler
eller cashewnøtter
1 dl kaldpresset olivenolje
2–3 fedd hvitløk, småhakket
1 bunt fersk persille, småhakket
20–30 g parmesan, grovraspet (kan sløyfes)
1 ss fersk sitronsaft
salt
Skjær bort ca. to cm nederst på aspargesstilkene. Kjør nøttene i en foodprocessor. Tilsett olivenolje, hvitløk, persille, parmesan, sitron og litt salt. Bland til du får en fin saus. Smak til. Sett klar i en liten skål. Ha aspargesen rett på grillen og grill 6–8 minutter, avhengig av tykkelse og varmeintensitet. Flytt over på et serveringsfat og fordel pestoen over. Passer godt som tilbehør til det meste.
Foto: Krister Sørbø / VG
Tyrkisk vegetar grillspyd «Shashlyk»
(6 store spyd á 145 kcal per stk)
Husk!
- La grillspydene ligge i kaldt vann i 1-2 timer før de skal brukes. Eller mens du klargjør grønnsakene. På den måten unngår du at pinnene tar fyr.
- Hvis du bruker grillpinner av metall; pass på - de blir svært varme!
- Snu grillspydene ofte slik at det ikke svir seg.
- Kutt grønnsakene i like store biter og la det være litt luft mellom bitene når du trer de på spydet.
12 sjampinjonger
1 rød paprika
1 gul paprika
1 medium squash
1 liten aubergine
1 medium løk
Grillspyd av tre
1 rød paprika
1 gul paprika
1 medium squash
1 liten aubergine
1 medium løk
Grillspyd av tre
Marinade:
4 ss soyasaus
4 ss olivenolje
1 ts sesamolje
6 fedd finhakket hvitløk
2–3 cm fersk, finhakket ingefær
1 stk. finhakket, rød chili
1 ss sterk sennep
1 ss tomatpuré
1 ss brunt sukker eller demerara
sukker
4 ss soyasaus
4 ss olivenolje
1 ts sesamolje
6 fedd finhakket hvitløk
2–3 cm fersk, finhakket ingefær
1 stk. finhakket, rød chili
1 ss sterk sennep
1 ss tomatpuré
1 ss brunt sukker eller demerara
sukker
Del grønnsakene i passende biter, og træ dem på spydene. Bland alle ingredienser til marinaden. Pensle marinaden på spydene. Ha over plastfolie og la alt trekke i 1–2 timer. Grill spydene til grønnsakene har fått en fin grillfarge.
Foto: Krister Sørbø / VG
Fylte spisspaprika med fetaostkrem
(4 personer á 255 kcal per porsjon)
4 spisspaprika, helst røde
250 g ekte gresk fetaost
2 ss olivenolje
5 fedd hvitløk, finhakket
1 liten rød, finhakket chili, evt. 1/4 ts chilipulver
1 ts paprikapulver
Salt og pepper
Tannpirkere
250 g ekte gresk fetaost
2 ss olivenolje
5 fedd hvitløk, finhakket
1 liten rød, finhakket chili, evt. 1/4 ts chilipulver
1 ts paprikapulver
Salt og pepper
Tannpirkere
Skyll paprikaene, kutt av «hattene» og legg dem til side. Fjern mest mulig av innmaten for hånd eller med en spiss skje. Bland resten av ingrediensene i en bolle. Press ostemassen inn i paprikaene med en liten skje, eller tommelen. Sett «hattene» tilbake og bruk tannpirkere for å holde dem på plass.
Grill de fylte spisspaprikaene til de er mørkebrune på flere sider. Ostekremen vil da være smeltet på innsiden.
Foto: Krister Sørbø / VG
Grillet halloumi-ost
(4 personer á 258 kcal per porsjon)
250 g halloumi-ost
2 ss olivenolje
1 ss fersk sitronsaft
1 ss ferske oreganoblad (kan sløyfes)
1/2 ts sukker
Salt og ferskkvernet pepper
2 ss olivenolje
1 ss fersk sitronsaft
1 ss ferske oreganoblad (kan sløyfes)
1/2 ts sukker
Salt og ferskkvernet pepper
Kutt osten forsiktig i fire like tynne, flate skiver. Bland ingrediensene til dressingen, og smak til. Grill osten til den har fått de typiske grillstripene. Plasser på fat og hell dressingen over. Smaker utmerket til alle slags grillmenyer.
Halloumi-ost er en halvhard ost fra Kypros som er fremstilt av en blanding av geit- og sauemelk. Den har et veldig høyt smeltepunk, noe som gjør den velegnet til grilling og steking. Osten finnes i velassorterte matbutikker og iblant på Rema 1000.
Foto: Krister Sørbø / VG
Mangosalsa
(4 personer á 59 kcal per porsjon)
1 spisemoden mango
ca. 200 g søte cherrytomater
1 rød chili
1 liten rødløk
1–2 ss lime- eller sitronsaft
1 liten bunt fersk mynte- eller koriander
salt
noen ferske mynteblader eller korianderkvister til pynt
ca. 200 g søte cherrytomater
1 rød chili
1 liten rødløk
1–2 ss lime- eller sitronsaft
1 liten bunt fersk mynte- eller koriander
salt
noen ferske mynteblader eller korianderkvister til pynt
Skjær ut mangokjøttet og kutt det i fine terninger. Skyll og kutt cherrytomatene to ganger på langs, slik du får fire like båter. Skrap innmaten ut av chilien og kutt denne i veldig fine terninger eller små strimler. Skrell og kutt løken i fine terninger. Grovhakk mynten eller korianderen. Bland så alle ingrediensene i en bolle, og smak til. Det skal være en fin balanse mellom søt, surt, sterk og salt, og kjennes forfriskende. Pynt til slutt med ferske urter.
Foto: Krister Sørbø / VG
Grillede bananer med indisk yoghurtkrem
(4 personer á 212 kcal per porsjon)
4 bananer
Yoghurtkrem:
200 g gresk yoghurt
1/2 ts malt kardemomme
1/4 ts kanel
2 ss flytende honning
1 ss sitronsaft.
Yoghurtkrem:
200 g gresk yoghurt
1/2 ts malt kardemomme
1/4 ts kanel
2 ss flytende honning
1 ss sitronsaft.
Bland ingrediensene til yoghurtkremen i en bolle, og smak til.
Sett i kjøleskap til avkjøling. Grill bananene hele og med skallet på. De er ferdige når skallet er mørkebrunt til nesten sort.
Legg bananene på hver sin serveringstallerken. Del dem på langs, og brett dem åpne. Fordel yoghurtkremen over. Skrap ut det varme banankjøttet og spis sammen med kremen.
Beregn kortere grilltid for grønnsakene enn det du bruker på kjøtt. Foto: Krister Sørbø / VG
Server og nyt! Foto: Krister Sørbø / VG
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar